Degetraindehond

Gehoorzaamheid & Puppy cursus

Hitteberoerte bij honden: een gewaarschuwd mens...
Mocht je het te warm vinden om dit hele stuk te lezen, onthou dan maar gewoon dat ik van mening ben dat je met deze temperaturen geen dingen gaat ondernemen met je hond. Gewoon even niet. Niks. Het is van vroeg tot laat warm, er is voortdurend zon en jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van jouw hond. Wees verstandig, ook al zijn er mensen die zeggen dat het best kan. Laat je niet verleiden!
Dus, hoe leuk bedoeld ook: geen lange wandelingen, niet fietsen, niet gezellig samen naar de winkel, geen sport en spel en niet op het water. Voor jezelf vast erg leuke bezigheden, voor de hond soms levensgevaarlijk..)
En door.
Ik was er eigenlijk nog helemaal niet zo mee bezig. Tot vanavond. Ik rij terug van de winkel naar huis en poef... daar was 'ie. Met zijn labrador aan de fiets. Tegenwoordig vloek ik bij het zien van dit soort taferelen niet alleen meer in mijzelf, maar ook tegen de onverlaat die niet het vermogen heeft logisch na te denken. Ik wordt namelijk spuugmisselijk van dit soort mensen. Lekker op de fiets, want dit weer is natuurlijk te warm om te lopen. Voor een mens dan.. want ja hallo! Wat denk je van je hond??
En dat heb ik hem dus fijntjes geprobeerd duidelijk te maken. Ik ging naast hem rijden en opende mijn raampje. Ik bood hem mijn flesje water aan, waarop hij lachend zei hij geen water nodig was. En mijn antwoord hierop: 'dat weet ik, maar jouw hond des te meer. Ik zou nu stoppen als ik jou was en hem te drinken geven, want als je nog even wacht dan valt 'ie je op straat te pletter.' Oké, zijn woordenschat was ruim. En dat ga ik hier niet herhalen. Laten we het er op houden dat dit een 'mission impossible' was.. heel akelig vind ik dat, ik zie deze hond nog steeds voor me. Misselijk word ik er van!
Het is een actueel onderwerp; de hitte en wat dat betekent voor onze (huis)dieren. In dit geval de hond. Ik hoor het keer op keer voorbij komen: 'we gaan lekker naar het water' of 'ik wandel 's avonds als het koeler is'.
Ook een bijzondere is 'mijn hond weet heel goed hoe ver hij kan gaan'.
Laat ik voorop stellen dat de bedoelingen bij de meeste mensen gewoon goed zijn (uitzonderingen daargelaten) en dat iedereen het beste wil voor zijn of haar hond.
Toch wil ik graag uitleggen wat een hitte-beroerte (hittestress) is, hoe het ontstaat en wat we kunnen doen wanneer dit gebeurt bij jouw hond of een hond in jouw omgeving.
Hond sterft na dagelijkse wandeling, nu waarschuwen dierenartsen voor  signalen van zonnesteek
WAT IS EEN HITTE-BEROERTE?
Hitte-beroerte ontstaat wanneer de hond de mogelijkheid verliest om op natuurlijke wijze zijn warmte kwijt te raken. Honden kunnen niet over het hele lichaam zweten zoals wij mensen, dit is alleen mogelijk door hijgen en via de voetzolen. 


Wanneer honden verhit raken en dit niet snel genoeg kwijt kunnen dan kan een hitte-beroerte ontstaan.
De normale lichaamstemperatuur van de hond ligt tussen de 38-39 graden. Kan een hond zijn warmte niet kwijt en stijgt de temperatuur dan kan al snel een temperatuur bereikt worden van 40.5 graad en op dat moment beginnen er processen in het lichaam op gang te komen die ervoor zorgen dat de hond symptomen gaat ontwikkelen van een hitte-beroerte. Stijgt de temperatuur nog verder dan kan er onomkeerbare schade aan nieren, lever, spijsverteringsstelsel, hart en hersenen optreden.
Om erachter te komen of jouw hond het gewoon warm heeft of dat er sprake is van een hitte-beroerte, is het goed om de symptomen te kennen:
- heel erg hijgen
- hyperventilatie
- overmatig kwijlen
- droog tandvlees wat bleek kan worden
- hele snelle en/of onregelmatige hartslag
- verslapt, verward, afwezig
- overgeven, diarree, bloed uit de anus
Wanneer dit voort duurt, kan de ademhaling afnemen of zelfs stoppen en dit kan leiden tot toevallen of coma.
WAT TE DOEN BIJ SYMPTOMEN VAN HITTE-BEROERTE?
- Ga direct uit de zon; zoek een schaduwrijke en frisse plek
- Breng koel (geen koud) water aan op de binnenkant van de dijen en ter hoogte van de maag. Daar waar zich zo veel mogelijk oppervlakkige en grote bloedvaten bevinden. Breng ook water aan op de voetzolen.
- Gebruik gewoon water uit de kraan. Dompel de hond nooit onder in een poel, vijver of open water omdat dit voor te snelle afkoeling kan zorgen met een hartstilstand of te verre verwijding van de bloedvaten tot gevolg.
- Gebruik koel, maar zeker geen ijskoud water. Dit heeft het zelfde effect als koud water op een brandwond. Het lijkt beter, maar wordt daarna alleen maar erger. Het effect is tegengesteld omdat door de kou de bloedvaten samen knijpen, het bloed nog minder goed kan stromen en het herstelproces daardoor vertraagt wordt.
- Bedek de hond niet. Het is de bedoeling dat het water wat wordt gebruikt ook weer kan verdampen. Kan dit niet, omdat de hond bedekt is, dan krijg je een sauna-effect. Hetzelfde geldt voor de plek om de hond te behandelen; doe dit niet in een dichte kennel of achterin een auto. Er moet voldoende frisse luchtcirculatie zijn om het verdampingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen.
- Als je merkt dat het koelen helpt en de hond weer wat alerter wordt, dan mag je hem gerust iets aansporen om een beetje te bewegen. Dit zorgt ervoor dat de bloedstroom weer goed op gang komt. Uiteraard heel voorzichtig.
- Laat de hond kleine beetje drinken, geen hele bak tegelijk. Koelen is het belangrijkste, het aanvullen van vocht komt daarna. Gebruik ook hiervoor geen heel koud water om te voorkomen dat de hond gaat overgeven.
- Als de lichaamstemperatuur weer gaat dalen, dan verminder je het koelen en gaat zo snel mogelijk naar een dierenarts. Het is de bedoeling dat de temperatuur gelijk langzaam daalt zodra je start met koelen. Gebeurt dit te snel dan kan dit weer onderkoeling tot gevolg hebben.
- Ook al lijkt het een stuk beter te gaan, zorg toch dat je je hond laat nakijken om te beoordelen of de hitte-beroerte geen gevolgen heeft gehad voor de organen. 


 De effecten van een hitte-beroerte kunnen nog 48-72 uur erna optreden, ook al lijkt je hond weer helemaal zichzelf.
Uiteraard is voorkomen het beste medicijn. Met name met temperaturen als deze, en straks als we misschien nog wel weer makkelijk de 30 graden of meer aantikken kan een hitte-beroerte altijd op de loer liggen.
Wij zijn verantwoordelijk voor onze dieren. Ook al heeft jouw hond nog zo'n goede conditie, ook al is er nog nooit iets gebeurt, ook al ga je naar het water, ook al denk je dat dat frisse windje voldoende verkoelt: neem geen risico. Je doet je hond niks tekort met een paar dagen kalm aan doen.
Hou hem van de straat, het asfalt is te heet voor de zooltjes.
Ga je naar het strand, bedenk dan dat ook zand erg heet wordt. Denk niet dat rijden met een open raam altijd voldoende is. De wind die daar binnen waait is echt niet altijd even fris genoeg.
En een heel belangrijke; hou de hond uit de zon. Hij kan zelf niet kiezen. Er zijn situaties, bijvoorbeeld op het water, waar hij niet even weg kan of even onder de parasol kan duiken. Waar het voor jou (met je zonnebril en je pet) heerlijk vertoeven is op het water, is het voor de hond zonder enige bescherming al snel heel eenvoudig om te warm te worden. Als wij mensen al verbranden (en dat gebeurt op het water nog sneller) wat zijn dan de gevolgen voor onze honden?
Er zijn mensen die dan de hond gewoon een frisse duik laten nemen maar dit kan ook averechts werken. Het afkoelen kan te snel gaan. Is het niet meteen, dan misschien wel later. Bovendien gaat een kletsnatte vacht broeien. Zodra de hond dan weer uit het water komt warmt hij net zo snel weer op, zo niet sneller. Met als gevolg dat de warmte opnieuw niet weg kan.
Het kan zijn dat dit als overdreven wordt gezien, en dat mag hoor. Vrij land. En dit is mijn mening 🙂
Ik hoop dat meer en meer mensen opkomen voor de belangen van alle honden die tijdens warm weer in een situatie worden gedwongen die ronduit ongezond, gevaarlijk en oneerlijk is. Dit geldt dus voor honden aan de fiets, maar zeker ook voor honden die in een auto worden achtergelaten of achter het huis moeten blijven zonder schaduw of water. Ik durf hierbij zelfs het woord mishandeling in de mond te nemen, want zo voelt het. En omdat deze dieren zichzelf niet kunnen verdedigen, moeten wij mensen het doen.
Laten we proberen om iedereen die denkt dat het 'allemaal wel los loopt' iets zinnigs bij te brengen. Let's do it!





E-mailen
Bellen
Map
Info