De Getrainde Hond Uden

 

Feestdagen, ook voor de hond? 

Misschien beginnen we er wat vroeg mee, maar een gewaarschuwd mens geldt voor twee! Tijdens Kerst zijn we vaak druk bezig met bezoekjes aan de familie en dan schiet de tijd voor de hond er vaak bij in. Wat is er dan makkelijker als hem ook maar een beetje volproppen met al het lekkers wat eigenlijk voor ons bedoeld is? Ach, vandaag hebben we echt geen tijd, dus geef hem nog maar wat lekkers. Maar veel dingen die wij eten zijn niet geschikt voor de hond, er zijn zelfs dingen die ronduit gevaarlijk voor hem zijn zoals chocolade en kippenbotjes. Is het nu echt zo moeilijk om, met deze dagen, even de tijd voor hem te nemen en even lekker te gaan wandelen in de bossen? Lekker met de baas bezig zijn is veel belangrijker dan de hond volproppen.

 

Nog even en de kurken knallen weer van de champagneflessen. Kort daarna schieten we met zijn allen naar buiten om het vuurwerk te bekijken. Leuk, de hele familie de straat op en laten we de pup er ook maar meteen goed aan wennen en dus meenemen. NIET DOEN DUS.

 

Iedereen heeft het idee dat de hond maar overal aan moet wennen, maar niets is zo abrupt en onvoorspelbaar als vuurwerk. Het enorme geknal en de gigantische flitsen en het gegil kan echter zo’n negatieve ervaring voor hem zijn dat hij voor zijn leven lang verpest kan worden. En dan is er nauwelijks meer een weg terug, om hem niet meer bang te laten zijn voor vuurwerk en knallen (onweer). Waarom zou je het risico nemen voor die ene keer per jaar dat voor hem de hel losbreekt? Doe verstandig en hou de hond BINNEN. Om het geknal wat minder over te laten komen kun je de volgende maatregelen nemen:

 

·        Gordijnen dicht

·        Radio of televisie hard aanzetten

·        Aai de hond niet, geef hem geen aandacht als hij bang is, dat versterkt zijn angstig gedrag

 

Als de hond echt panisch is zijn er tabletten bij de dierenarts verkrijgbaar. Dit is een soort lichte narcose waar ze dus waggelend van kunnen gaan lopen, dus wel even uitkijken geblazen. Daarnaast zijn er homeopathische druppel verkrijgbaar die de hond rustig maken, maar daar moet je wel op tijd mee beginnen.

 

Als je hond nu al angstig gedrag vertoont bij onweer is het misschien wel verstandig niet af te wachten hoe hij zal reageren op vuurwerk maar op tijd maatregelen te nemen, want vuurwerk is vele malen erger dan onweer! Eenmaal verpest door vuurwerk, gaat de hond jaarlijkse door een hel met oud en nieuw, dus WEES VOORZICHTIG! 


Groetjes Nellie 

 

 

 

Terug
DE GETRAINDE HOND te UDEN  |  degetraindehond@ziggo.nl
U bent bezoeker
op www.degetraindehond.nl